a świecie zwiększa się występowanie przewlekłych chorób niezakaźnych. Są to głównie choroby układu krążenia, niektóre rodzaje nowotworów złośliwych i cukrzyca typu 2. W przypadku tych schorzeń najważniejszymi czynnikami ryzyka są wysokie ciśnienie krwi i wysokie stężenie cholesterolu w surowicy. Czynniki ryzyka są wywoływane przez: zbyt małe spożycie owoców i warzyw, nadwagę, otyłość, brak aktywności fizycznej i palenie tytoniu.
Aby ten cel został osiągnięty realizowane są zadania, które mają m.in.:
- zmniejszyć zawartość tłuszczu w diecie;
- obniżyć spożycie cukru i soli kuchennej;
- zwiększyć spożycie ryb;
- przyczynić się do wzrostu spożycia owoców, warzyw, roślin strączkowych; produktów pełnoziarnistych, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu;
- zwiększyć odsetek niemowląt karmionych wyłącznie piersią.
Prowadzone działania mają doprowadzić do zmniejszenia ryzyka i rozpowszechnienia przewlekłych chorób niezakaźnych, żywieniozależnych, wydłużenia życia mężczyzn i kobiet oraz zmniejszenia umieralności na choroby związane z niezdrowym żywieniem.
Osiągnięcie tego celu ma zapewnić realizacja Narodowego programu przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym.
Narodowy program przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym