Jak się chronić przed rakiem
---Zobacz: Europejski Kodeks Walki z Rakiem – 12 sposobów na zdrowie
Ryzyko nowotworów jest większe, jeśli:
- masz nadwagę
- jesz dużo czerwonego mięsa, szczególnie przetworzonego (wędliny)
- jesz mało produktów zbożowych i pełnoziarnistych oraz nasion roślin strączkowych
- jesz mało warzyw i owoców
- nie uprawiasz aktywności fizycznej
- pijesz dużo alkoholu
- palisz papierosy
- jesz dużo soli kuchennej
- często się opalasz i nie stosujesz kremów z filtrem
Możesz zmniejszyć ryzyko nowotworów:
- Zachowaj prawidłową masę ciała
- Nie jedz zbyt wiele mięsa czerwonego i wędlin
- Stosuj w swojej diecie produkty zbożowe pełnoziarniste i nasiona roślin strączkowych (np. groch czy fasolę)
- Jedz warzywa i owoce
- Uprawiaj regularnie aktywność fizyczną
- Nie nadużywaj alkoholu
- Nie pal
- Ogranicz użycie soli kuchennej
- Unikaj zbyt dużej ekspozycji na słońce